Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 22. 02. 2018.
GPP Osijek: Mogu...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
GISKO: Festival ...
Europski dan žrt...
pet 23. 02. 2018.
GPP Osijek: Mogu...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
GISKO: Festival ...
Poljoprivredni f...
sub 24. 02. 2018.
Odjel za fiziku:...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
GISKO: Festival ...
Centar osobne mo...
ned 25. 02. 2018.
SD Zrinjevac: 11...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
pon 26. 02. 2018.
Hrvatsko društvo...
FERIT: Predavanj...
Kino Urania: Kon...
uto 27. 02. 2018.
Hrvatsko društvo...
Građevinski faku...
Edunova: Besplat...
Kino Urania: Sti...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Akcijom "Prošetajmo zajedno" tradicionalno obilježen Međunarodni dan slijepih


Članovi Sportske udruge slijepih „Svjetlost“ pozivaju vas da im se pridružite u provođenju akcije "Prošetajmo zajedno“, koju u partnerstvu s Volonterskim centrom -Tenja , organiziraju već osmi puta tradicionalno pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Osijeka. Akcija se odrganizira povodom 15. listopada Međunarodnog dana slijepih „Dan bijelog štapa“. Akcija će se održati u petak, 13. listopada 2017. godine.

Međunarodni dan slijepih „dan bijelog štapa“ je prigoda da sugrađane upoznaju s izazovima s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću, a sudjelovanje velikog broja učenika osnovnih i srednjih škola te studenata i nastavnika, sugrađana kao i aktivnosti koje su pripremili doprinijet će lakšem upoznavanju sa specifikumom sljepoće i značajno procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama. Akciji se, također, pridružuju Crveni križ Osijek ,instruktori za kretanje pomoću bijelog štapa Centra „Silver“ iz Zagreba, Osječko-Baranjska Županija, DVD Osijek-Tenja, odjel policije Osječko-Baranjske Županije za prevenciju, a pokrovitelj je i ove godine grad Osijek, gradonačelnik Ivan Vrkić.

Program:

Utorak, 10. listopada 2017.
Povodom Međunarodnog dana slijepih „Dan bijelog štapa“, Muzej likovnih umjetnosti aktivno se uključio te zajedno sa Športskom udrugom slijepih Svjetlost i Turističkom zajednicom grada Osijeka organizirao akciju "Prošetajmo s Muzejom".

Želja im je ove godine ići korak dalje s projektom "Prošetajmo zajedno - učimo zajedno: upoznavanje kulturne baštine s osobama oštećena vida."

Glavna aktivnost je temeljena na snalaženju u prostoru, detaljnom mapiranju karakterističnih kulturno-povijesnih, turističkih i arhitektonskih elemenata centra Grada. 10. listopada 2017., u 13 h, slijepi i slabovidni članovi udruge ŠUS Svjetlost zajedno s mladim volonterima Volonterskog Centra-Tenja, muzejskom pedagoginjom Muzeja likovnih umjetnosti i vodičem Turističke zajednice Grada Osijeka upoznavati će javni prostor -kroz informacije, dodir, provjere i orijentaciju u prostoru. Obići će kip Franje Krežme, spomenik dr. Franje Tuđmana te znamenitog Šetača.

Također je organiziran i posjet Muzeju, gdje će članovi udruge i volonteri, zajedno, zahvaljujući dodiru, razgledati izložbu Stjepana Gračana. Cilj je povećati sposobnost slijepih i slabovidnih u obilasku svog grada, povećati znanje o povijesno-kulturnim znamenitostima te u isto vrijeme senzibilizirati i obučiti mlade građane na susret i pravilno pomaganje osobama s oštećenim vidom.

Petak, 13. listopada 2017.
10.30 h- okupljanje na Trgu Ante Starčevića (podjela poveza za oči, puštanje jata golubova)
11.00 h- šetnja Županijskom ulicom, Ulicom Republike, Ulicom L.Jagera, Kapucinskom ulicom i povratak na Trg Ante Starčevića.
- obraćanje organizatora te predstavnika Grada i Županije
-osvježenje i druženje Stranica prilagođena ispisu